tisdag 9 augusti 2011

Skokloster


Idag gjorde vi en liten utflykt till Skoklosters slott. Vi var där för ett par år sedan men då var det jättevarmt och hundarna var med vilket gjorde att vi aldrig gick in i slottet. Denna gång gick vi en guidad tur för att få veta mer om Wrangels privatpalats och dess historia vilket var riktigt intressant och lärorikt.

 Detta är den ursprungliga byggnaden och det hus där familjen spenderade mest tid då själva slottet i stort sett var omöjligt att värma upp på vintrarna.

Vår guide för dagen, tidsenligt klädd. På 1600-talet skulle männen ha stor mage, rumpa och lår för att visa sitt välstånd. Den kroppsdel och muskel som man använde för att imponera på damer var vaden :)

Själva slottet har en kvadratisk innergård och runt denna på två våningsplan kunde man spatsera runt de dagar vädret inte tillät att man var ute. Runt om på väggarna var det målat visdomsord på olika språk.

Det var lustigt att många av visdomarna handlade om ödmjukhet och att pengar inte är allt. Man måste ju säga att Wrangel var väl före sin tid innan dagens mode med att ställa upp träskupturerade "Carpe Diem" lite här och var i hemmet.

 I matsalen hänger en mycket gammal kristallkrona som blivit glassjuk

Wrangels sängkammare med en skrytmöbel som inte användes till annat än att beundra. Tyget är broderat med över en miljon handsydda silverpaljetter.

 T lånar ett äpple i trädgården

 Slottet från baksidan. Jag tror T skulle göra sig som en godsherre

 Biba spanar ut över ägorna

Fröknarna skulle göra sig mycket bra som hovhundar :)

/C

Inga kommentarer: